Finns det egentligen några nya idéer? Och hur skapas de i så fall? I dagens Fontänbubbel gräver vi i historien, politiken och filosofin för att undersöka om vårt samhälle faktiskt har slut på idéer. Att få en snilleblixt kan kännas fysiskt i hela kroppen. Men kan vi verkligen vara originella, eller har vi stulit allt från ett allmänt underliggande tankegods?
Hegel pratade om att historien förändras och utvecklas genom den dialektiska formeln tes – antites – syntes. Ser vår gemensamma idévärld likadan ut? Och hur placeras Hegelian e-girls in i den formeln? Kan vi likna idéskapande vid Hegels dialektik utifrån inspiration – friktion – kreativitet? Och vad händer med vår kreativitet när vi lever i en bekvämlighetsvärld där appar ska underlätta och underhålla vår vardag i ett evigt kretslopp? För nog fasen uppstår inspiration ur övning.
Personligt, humoristiskt och nära – Fontänbubbel är dina röster i vardagen!
Podcast: Play in new window | Download
Vi kanske lever i en schizofren kultur där de känsligaste inte förmår syntetisera tes-antites-syntes. Är den schizofrene nomaden idealet i nutiden? Finns två franska filosofer Deleuze och Guatarri som verkar mena detta. Har funnits invändningar mot Hegels dialektik och försök att bygga ett filosofiskt system utifrån en historia där historien där denna tar slut något Hegel ansåg den göra vid en given tidpunkt under hans levnad. Vi lever i ett slags ytans kultur. Filosofisk insikt t.ex tar tid att utveckla och tror inte det går att snabba på sådana insikter. Största problemet i samhället kan vara just bristen på filosofisk insikt.
Det har du säkert rätt i. Tack för din insikt, Göran!